Очаква се промяната да влезе в сила от 2023 г.

Социалното министерство с план да увеличи социалните помощи - и като размер, и като обхват. Това ще се случи като те се обвържат с процент от линията на бедност. Тя в момента е 413 лв. Промяната ще става постепенно до 2025 година. Сега базата, спрямо която се изчисляват индивидуалните помощи, е 75 лева. Ако обаче тази база се пресмята според линията за бедност, през 2023 г. вече става 82 лева, което автоматично би се отразило на помощите. В годините ще продължи да нараства, както процентът от линията на бедност, така й самата линия според инфлацията.

Севина има 5 деца, три от които  близнаци.  4 от тях вече ходят на училище, а петото е новородено. Разказва ни, че всеки ден разходите за семейството са огромни. За сметка на това помощите за децата са само 291 лв. Семейството успява да се справя благодарение на бащата, който работи и болничния на майката, но понякога доходите не достигат за основни нужди. Затова майката вижда надежда в готвеното увеличение на помощите.

„Ще мога да им купя дрехи, обувки, памперси”, споделя жената.

Досега помощите се определяха на база гарантиран минимален доход, който е фиксиран от Министерския съвет и от 2018 г. е 75 лв. Идеята е от 2023 г. в база да се превърне линията на бедност.

„При всички положения границата на достъп ще се разшири поне с 80% за този период и съответно размера на помощта може да стигне и до два пъти в зависимост от динамиката на размера на линията на бедност”, каза Людмил Димитров, експерт Социално министерство.

Синдикатите одобряват готвената стъпка, но имат и забележки.

„На нас ни се струва, че темповете трябва да бъдат много по-смели по простата причина, че държим линията на бедност да бъде коригирана”, каза Ася Гонева от КНСБ. 

Промяната ще струва на бюджета около 100 млн. лв. допълнително на година.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.