Коментар на Димитър Недялков и Петър Карабоев

Какви са стратегиите на Русия и Украйна и има ли надежда за край на войната коментираха проф. Димитър Недялков, полковник от резерва и преподавател във ВА "Г.С.Раковски", и журналистът Петър Карабоев в ефира на „Здравей, България".

„Сега имаме една оперативна пауза, която дипломацията използва за водене на преговори. Дано завършат с успех. За мен, като българин, е обидно, че те се водят в Турция. Добре е това да се случва у нас. Ние внимателно трябва да държим на това да получаваме адекватна информация от нашите съюзници за наличието на хиимечски оръжия в Украйна, защото сме много близо", каза Димитър Недялков.

„Турция не е член на ЕС, което означава, че е освободена от колективния ангажимент със санкциите. Много добри отношения има и с Украйна, и с Русия. Не е изненадващо, че играят ролята на посредник. Турция е голяма и различна страна. Тя наистина умее да поддържа баланс в отношенията. Не може да допуснете държава като Русия да бъде абсолютно изолирана, трябва да има канали, през които да се говори в Путин.”, заяви Петър Карабоев.

И двамата са на мнение, че жертвите и загубите са много и за двете страни. По думите им за момента няма заплаха за България относно мините в Черно море.

 „Военноморските сили се справят с този кузас.. Взимат се мерки. Екипажите са обучени да разузнават морското ни пространство”, обясни Недялков.

„Трябва да има свобода на движение. Българският бряг трябва да е достъпен дори по време на комфортация. Информацията тръгна от руските спецслужби. Разказваше се за мини, произведени през Втората световна война”, заяви Карабоев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Редактор: Габриела Винарова