Окончателно решение може да бъде взето на среща между Путин и Зеленски

Рестарт на преговорите за мир между Киев и Москва - отново на неутрална територия, този път в Истанбул. Според турския външен министър Мевлют Чавушоглу Русия и Украйна са постигнали значителен прогрес. Киев е предложил да приеме неутрален статут в замяна на гаранции за сигурността си.

Русия: Ограничаваме драстично военните действия в Украйна

Малко след началото на преговорите в Истанбул, които се провеждат с посредничеството на Турция, от Москва дойде новината, че Русия драстично намалява военните си операции в района на Киев и Харков, за да бъде възвърнато доверието между двете страни. Москва обаче отбеляза, че не става въпрос за споразумение за прекратяване на огъня, а за деескалация само в тези региони.

Главният преговарящ от страна на Русия обяви, че Киев е предложил Москва да не се противопоставя на членството на Украйна в Европейския съюз. Разговори са се водили около статута на Крим и Севастопол, като имало разбиране спорните въпроси да се решават само по пътя на двустранните преговори, а окончателното решение да бъде взето на среща между президентите на Русия и на Украйна.

На първата среща очи в очи от повече от две седмици, делегациите на Русия и Украйна са постигнали значителен прогрес, съобщи домакинът - турският външен министър.

„Има договореност и разбиране по някои теми. От началото на преговорите, днес беше направен най-големият прогрес”, посочи Чавушоглу.

РИА Новости: Москва предложи на Киев среща между Путин и Зеленски

Най-трудните въпроси ще бъдат обсъждани между външните министри на Русия и Украйна на по-късна дата, а след това ще последва и среща между президентите Зеленски и Путин.

„Напредъкът, който постигнете в преговорите, ще доведе до следващата стъпка - среща на лидерите. Готови сме да бъдем домакин на тази среща. Дори фактът, че сте тук сега, заедно, е причина за надежда за света и за вашите държави”, коментира турският президент Реджеп Ердоган.

На преговорите Киев е предложил да приеме неутрален статут в замяна на гаранции за сигурността си. Това означава, че Украйна няма да влиза във военни съюзи като НАТО и да дава своя територия за чужди военни бази.

„Прилагането на това споразумение за гаранциите за сигурност ще следва определени процедури. Първо - референдум, на който украинските граждани да заявят позицията си по споразумението и как да бъде приложено. След това ще има ратификация от парламентите на държавите гаранти по него, а след това и от украинския парламент”, обясни съветникът на украинския президент Михайло Подоляк.

ПРЕГОВОРИТЕ: Русия и Украйна обсъждат гаранции за сигурност и прекратяване на огъня (СНИМКИ)

Руската страна обясни решението си  радикално да намали военните действия срещу Киев и Харков с нуждата да бъде увеличено взаимното доверие.

„Изхождаме от това, че в Киев ще бъдат приети съответните законодателни решения и трябва да бъдат създадени условия за по-нататъшна нормална работа”, посочи зам.-министърът на отбраната на Русия Александър Фомин.

Украинското предложение включва и 15-годишен период на консултации за статута на анексирания от Русия Крим. Всичко това може да влезе в сила само при напълно прекратяване на огъня. 

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.