Депутатите спориха на темата за Украйна, БНБ не е в дневния ред

Управляващи и опозиция влязоха в спор за това, дали България оказва по един или друг начин военна помощ на Украйна. Спорът стигна и до искане на оставка, а от БСП отново поставиха ултиматум към партньорите си. Макар и трудно депутатите се събраха за старт на пленарната седмица. Но тя започна със скандал - оказва ли страната ни военна помощ на Украйна като част от Европейския съюз и НАТО.

„България оказва военна помощ на Украйна чрез участието си в Европейския механизъм за подкрепа на мира.  И това става с участието и съгласието на правителството”, заяви Елена Гунчева, „Възраждане“.

„Само част от средствата са за военни доставки, останалото е хуманитарна помощ. От България не е излязъл нито един куршум за Украйна”, заяви  Кристиан Вигенин, БСП.

Спорът прерасна в искане на оставка. От „Възраждане“ попитаха – защо от БСП стоят във властта, когато казват, че са против оръжейна помощ за Украйна.

„Задаваме въпроса на госпожа Корнелия Нинова – кога ще подаде оставка и БСП ще напусне управляващата коалиция?”, попита Елена Гунчева, „Възраждане“.

 „БСП подкрепя всички аспекти на помощта за Украйна без доставката на смъртоносни оръжия и боеприпаси. Това е червена линия. Ако тази позиция бъде ревизирана, ние сме готови да ревизираме нашето участие в правителството”, Кристиан Вигенин, БСП.

На предупреждението на партньора си – от „Продължаваме промяната“ отговориха – ще работят за стабилно управление, защото пред страната има кризи за решаване.

„В последните дни дори виждаме отказ от отговорно поведение и целенасочена кампания, която цели да провали това управление. Често чуваме за „червените линии“ на този или онзи. Но кои са „червените линии“ на обществото?”, попита Андрей Гюров, „Продължаваме промяната“

„Вие живеете в свят на илюзии и да си пожелавате щастлив петък - казвате, че опозицията диктува дневния ред. това означава, че вие нищо не правите, че не управлявате”, категоричен бе Тома Биков, ГЕРБ-СДС.

 

Скандалите продължиха с нова атака към властта. От ДПС попитаха – кога силовият министър Бойко Рашков ще отговори на техните 88 въпроса за парламентарните избори през ноември.

„Колко петъка ви трябват на това правителство - Всевишният здраве да му дава, дълго време да е министър и да може да отговори”, пожела Хамид Хамид, ДПС.

Въпреки споровете – депутатите се разбраха по един въпрос. В петък да изслушат министъра на външните работи Теодора Генчовска за това има ли промяна в позицията на България за европейския път на Република Северна Македония.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.