Това стана ясно на заключителната пресконференция на делегацията

Евродепутати с препоръки към България. При срещите си с премиера, главния прокурор и други представители на институциите, депутатите са получили информация за злоупотреби с евросредства на ниво общини. Проблеми имало също с обществени поръчки, както и с инфраструктурни проекти.

Евродепутатите не посочиха конкретни примери, но очаквали прокуратурата да бъде по-активна. Въпреки критиките, европейските средства за България не са застрашени.

„Не говорим за пари от Брюксел, а за наши и ваши пари. Затова трябва да упражняваме контрол. Очакваме българските власти да реализират реални промени в борбата с корупцията. В момента, за съжаление, разследванията не са довели до резултати”, посочи евродепутатът от ЕНП Томаш Здеховски.

„Проблемът в България е липсата на разследвания и действия на прокуратурата. Надявам се чрез нови закони да се подобри начинът, по който работи системата”, подчерта евродепутатът от „Обнови Европа” София ин’т Велд.

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: