Жените и децата представляват 90% от избягалите

Още 40 200 украински бежанци са напуснали страната в петък, така общият им брой достигна 4 836 445 души, съобщи агенция на ООН за бежанците.

Данните на агенцията показват, че близо 645 000 украинци са избягали през февруари, други близо 3,4 милиона са го направили през март и над 800 000 са напуснали този месец. Жените и децата представляват 90% от избягалите, докато мъжете на възраст от 18 до 60 години отговарят на условията за военна повинност и не могат да напуснат страната. 7,1 милиона души са вътрешни бежанци, напуснали са домовете си, но все още са в Украйна, твърди на свой ред Международната организация по миграция на ООН (МОМ). Близо две трети от всички украински деца са били принудени да напуснат домовете си, включително тези, които все още са в страната.

МОМ твърди още, че близо 215 000 граждани на трети страни - предимно студенти и работници мигранти - също са избягали в съседни страни, което означава, че общо над 5 млн. души са избягали от Украйна от началото на войната на 24 февруари.

Това е една от най-бързо развиващите се бежански и хуманитарни кризи след Втората световна война.

Преди инвазията Украйна имаше население от 37 милиона в регионите под правителствен контрол, с изключение на анексирания от Русия Крим и контролираните от проруските сепаратисти региони на изток. Според различни източници там живеят между 3 и 4 млн души. 

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА