Предвижда се подмяна на всички компрометирани мантинели и пътни знаци

"Имаме достатъчно пари в бюджета, за да възлагаме нови ремонти. За първи път тази година парите за АПИ са съобразени с реалността. В предходните години те са били между 250 - 300 милиона лева, а сега са общо 2,4 млрд. От тях само за текущи ремонти са предвидени 1,2 млрд. В предишните години бюджетът просто се е допълвал до необходимите суми". Това каза в ефира на „Твоят ден“ по NOVA NEWS зам.-министърът на регионалното развитие Явор Пенчев.

"АПИ има готовност да започне ремонти още днес, очаква се Народното събрание да даде зелена светлина за това. Вероятно ще стане още в четвъртък", заяви Пенчев. Предвижда се подмяна на всички компрометирани мантинели и пътни знаци по магистралите и по възможност - на първокласните пътища. Заместник-министърът не се ангажира с прогноза колко ще струва това.

Той информира, че в момента се работи по доизграждането на АМ "Хемус" и на скоростния път Видин - Ботевград, както и по текущите ремонти по цялата републиканска пътна мрежа.

"В момента МРРБ работи в пълния си капацитет за издаване на разрешения. 2024 година е нереалистичен срок за завършване на АМ "Хемус" от самото начало", заяви Явор Пенчев.

"Коалиционните партньори ще постигнат съгласие и смятам, че до края на седмицата ще има решение за 50% ще изплащане на сумите за пътищата. АПИ ще работи 24 часа, за да може това да се случи. Ако се получи разрешение в четвъртък, в рамките на десетина работни дни ще започне разплащане", убеден е Пенчев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.