Актът става факт след позиция на Международната организация по труда за отношението на китайските власти към малцинствата в страната

Китай ратифицира Конвенция №29 на Международната организация по труда за принудителния или задължителния труд, както и Конвенция №105 за забрана на принудителния труд. Това решение бе взето днес от Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители, еднокамарния парламент на страната, предаде ТАСС.

Според конвенция №29, приета през 1930 г., държавите, които са я ратифицирали, се задължават да забранят прилагането на принудителен или задължителен труд във всичките му форми в най-кратки срокове.

Тази ратификация стана факт, след като експертна комисия на МОТ изрази през февруари дълбока загриженост за отношението към етническите и религиозните малцинства в Китай, особено в Синцзян-Уйгурския автономен окръг, отбелязва Франс прес.

Конвенция №105, приета през 1957, допълва и уточнява редица положения в Конвенция №29. В частност тя предполага забрана на принудителния или задължителния труд, използван с цел политическо въздействие, възпитание или наказателна мярка за определени идеологически убеждения, противоположни на установената политическа, социална и икономическа система. Освен това тази конвенция задължава ратифициралите я държави да се откажат от принудителния труд като дискриминационна мярка по отношение на расовата, социалната или националната принадлежност или вероизповеданието.

ООН преговаря с Китай за неограничен достъп до Уйгурския автономен регион

Западните страни обвиняват Китай, че е създал мрежа от трудово-възпитателни лагери, където твърдят, че са задържани до 1 милион уйгури, отбелязва АФП. Китайските власти нееднократно са отричали наличието на подобни лагери в Синцзян-Уйгурския автономен район. Пекин твърди, че това са центрове за професионално обучение, предназначени да пазят от тероризма и сепаратизма.

През пролетта на миналата година Съединените щати, Канада, Европейският съюз и Великобритания въведоха санкции срещу представители на китайските власти, обвинявайки ги в участие в нарушаването на правата на уйгурите, което предизвика ответни мерки от страна на Китай, припомня АФП.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Илиян Ушеров
Източник: БТА