Днес ще се проведе извънредно заседание на НС

Пленарен маратон ще се проведе днес в Народното събрание. Първоначално, депутатите се събират на редовно заседание, след което в 15:30 ч. започва и извънредно такова. Темите са две- газовата криза и военната помощ за Украйна.

Предвидено е изслушване на премиера Кирил Петков, както и на министъра на енергетиката. Депутатите ще чуят доклад на директорите на енергийните дружества, както и на спецслужбите.

Управляващите на Коалиционен съвет преди гласуването за Украйна (ОБЗОР)

Втора точка в програмата е решението за предоставяне на военно-техническа помощ на Украйна. Парламентът трябва да гласува дали да даде мандат на кабинета „Петков". Към момента предварителните нагласи показват, че само „Възраждане” и БСП не одобряват военната помощ.

„Парламентът се готви да обяви война на народа си”, заяви лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов. „От първия ден на войната сме казали, че България няма място в този конфликт, освен като посредник”, заяви Костадинов. Според него „България се готви да се включи на едната страна”.

„Ако правителството иска война, ако парламентът иска война, ние ще му я дадем. Правителството и парламентът днес се готвят да обявят война на българския народ. Ако едно правителство, тръгне срещу народа си, то трябва да бъде свалено с всички средства”, каза Костадинов.  

„От Демократична България” повече от 2 месеца настояваме да се изпрати оръжие на Украйна. България няма да влезе във войната. Но България трябва да вземе страна – тази на цивилизования демократичен свят. Всички страни от НАТО в момента помагат на Украйна с оръжие”, заяви Ивайло Мирчев от „Демократична България”. „Радваме се, че стигнахме до днешния ден, в който се очертава огромно мнозинство за изпращане на оръжие”.

„Ние ще подкрепим нашето предложение. То е изчерпателно и прецизно написано”, заяви Тома Биков от ГЕРБ.„Въпросът за Украйна и нашата държавна позиция не изисква три решения. Има ги защото се търси вътрешнокоалиционен баланс. По същия начин беше приета декларацията за санкции в началото на войната – с много мъки и с опити за протакане. В момента се разиграва подобен сценарий и това не усилва геополитическите позиции на България”, заяви Биков.

„Напрежението в коалицията е непреодолимо, то ще се засилва. Имаме нова геополитическа ситуация и който не е разбрал, ще си отиде заедно със старата”, каза още Биков.

Благовест Белев от „Продължаваме промяната” заяви, че управлението е стабилно. „Твърдо ще устои коалицията”, заяви Белев. „Коалицията излиза с единно предложение, ще го гласуваме така както е направено”, поясни той. „Днес парламентът ще даде мандат на изпълнителната власт, вероятно в лицето на МО да реши по какъв начин да окаже помощ”, каза Белев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.