Той заяви, че поради историческото си минало, Берлин може да бъде само на страната на нападнатите

Шолц с необичайно обръщение към нацията в навечерието на 9 май

Германският канцлер Олаф Шолц се обърна към гражданите по повод Деня на освобождението от германския националсоциализъм, като ги увери, че Берлин няма да вземе никакви решения, които биха могли да направят НАТО страна в конфликта между Украйна и Русия.

По принцип германският канцлер не прави телевизионно обръщение в навечерието на 9 май, но сега направи изключение. "За мен този 8 май е като никой друг, затова се обръщам към вас днес", свързвайки това със събитията в Украйна. Той отбеляза, че през Втората световна война руснаците и украинците са се изправили заедно срещу нацисткия режим.

"Тогава Германия извърши престъпление и срещу двата народа - и срещу руснаците, и срещу украинците. И с двете страни се опитваме да се помирим от десетилетия. Сега обаче руският президент (Владимир) Путин иска да подчини Украйна и да унищожи нейната култура и идентичност. Президентът Путин приравнява своята варварска настъпателна война с борбата срещу националсоциализма. Тя фалшифицира историята и това е подло. Наш дълг е да го кажем в прав текст", каза Шолц.

Зеленски покани Шолц в Киев на 9 май

Той заяви, че поради историческото си минало Германия може да бъде само на страната на нападнатите и да подкрепи Украйна. "Ако не го направим, означава да капитулираме пред откритото насилие и да подкрепим агресора", добави канцлерът.

След това той увери германците, че във всички усилия на Берлин да подкрепи Украйна правителството ще се ръководи от принципа да не вреди на Германия. "В същото време не правим всичко, което единият или другият изисква от нас. Защото в клетвата си съм се заклел да не вредя на германския народ", каза Шолц.

"Няма да вземаме решения, които биха направили НАТО страна във войната. Решението ми е непоколебимо".

Канцлерът добави, че не знае кога ще приключат сраженията в Украйна, но изрази увереност, че "Путин няма да спечели войната, Украйна ще устои, свободата и сигурността ще надделеят, както преди 77 години свободата и сигурността са победили несвободата, насилието и диктатурата".

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС