Те призоваха Програмата за хуманитарна помощ да бъде удължена

Хотелиери от Балчик и Кранево призоваха Програмата за хуманитарна помощ за бежанците от Украйна да бъде удължена поне с месец. Основният мотив на бранша е, че част от украинските граждани вече са направили първи стъпки към интеграцията си у нас и преместването им би прекъснало този процес.

Хотелиерите в зимните курорти готови да запълват места с украински бежанци

Около 4000 са настанените бежанци в хотели в Балчик и Кранево. С наближаването на крайния срок за подпомагане - 31 май, нараства и безпокойството и на хотелиерите, и на украинците – основно майки с деца.

„Не трябва по най-бързия начин да ги преместваме от градските хотели и да се извозват в някакви туристически райони, където евентуално по този начин може би ще ги превърнем в туристи, а не в бежанци, които трябва да бъдат интегрирани”, каза Пламен Козарев, който е управител на хотел в Балчик.

Балчик приема бежанци от втория ден на войната и голяма част от тях вече започват да се устройват в града. „Децата им са записани в детски градини, а за лични лекари – болницата е на 300 м. от хотела. Много от тях в момента провеждат интервюта за работа, но работодателите желаят да знаят дали тези хора ще останат на територията на града или не”, коментира Александра Джаферова, управител на хотел в Балчик.

Над 2500 украински бежанци у нас вече са започнали работа на трудови договори

Тя вече е наела 12 души. 40 на сто от настанените при нея изявяват желание за работа и всички искат да останат. „За нас вече ще има възможност да търсим варианти за работа, детска ясла за детето и всичко останало”, каза Маша Поченцева от Одеса.

„Аз съм доброволка тук. Ако ме преместят някъде, ще изгубя и това. Моля ви, помогнете ни, оставете ни тук”, разказа Олена Ямполска от Северодонецк.

Хотелиерите са изпратили писмо до парламента, Министерския съвет и Агенцията за бежанците. В него те изразяват желание да продължат да се грижат за украинците.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.