Силна подкрепа за Киев демонстрираха страните от Г7

Представители на украинските власти съобщиха за тежки сражения и нови жертви в Донбас. Руските части край Харков се оттеглят към границата. Силна подкрепа за Украйна демонстрираха страните от Г-7 и предупредиха за опасност от тежка продоволствена криза по целия свят. Боевете в Украйна продължават, а руската армия не постига особен напредък в своята офанзива. Съобщава се за жертви в Донецка, Луганска и Харковска област. На този фон, кметът на Харков обяви, че руснаците са се оттеглили от района на града в посока към руската граница, която се намира на 50 километра.

Губернаторът на Харковска област заяви, че жителите са започнали да се връщат във втория по големина град в страната. Украйна вероятно е спечелила битката за Харков, смятат и от базирания в Съединените щати Институт за изследване на войната. В поредното си видеообръщение президентът Зеленски отново разкритикува руската блокада на украинските черноморски пристанища.

„Руските официални представители открито заплашват света, че ще има глад в десетки страни. А какви ще бъдат последиците от такъв глад? Това са въпросите, чийто отговор трябва да намерят онези, които забавят санкциите срещу Русия”, заяви украинският президент Володимир Зеленски.

А на срещата си в Берлин външните министри на страните от Г-7 потвърдиха подкрепата си за Украйна и предупредиха за опасно задълбочаване на продоволствената криза. Русия умишлено реши да разшири военната война срещу Украйна във война за зърно, заяви германският първи дипломат.

“Не трябва да сме наивни. Това не е просто последица. Това е умишлено избран инструмент в хибридната война, която се води в момента. Русия подготвя почвата за нови кризи, за да отслаби умишлено международното единство срещу руската война”, заяви Аналена Бербок, външен министър на Германия.

Седемте най-развити икономики увериха, че ще разширят санкциите срещу Москва и призоваха Китай да не подкрепя Русия в нападението ѝ срещу Украйна.

А президентът на Финландия Саули Нинистьо е разговарял днес с Владимир Путин, като го е уведоми за предстоящото кандидатстване на страната му в НАТО. Отказът на Финландия от традиционната ѝ политика на военен неутралитет би представлявал грешка, е заявил руският президент, цитиран от Кремъл

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.