Цената на насъщния не е вдигана от години, твърдят хлебопроизводители

Цените на хляба тръгват нагоре. Въпреки  многократно обявяваното от експерти, че цената ще се задържи и че ще има компенсации, производителите споделят, че главоломно растящите разходи ги изправят пред невъзможността да спрат поскъпването.  Най-големият производител на хляб в Старозагорско, от вторник вдига цената на най-масовия хляб.

„Около 15 процента е поскъпването на хляба от началото на седмицата. Основната причина е по-високата цена на брашната, маята и електроенергията. Към момента в търговската мрежа в района хлябът се продава за 1,70 лева. Нашата доставна цена е 1,50 лева. С 20 стотинки е по-висока цената в търговската мрежа, но ние нямаме контрол над търговците”, заяви Гергина Димитрова, хлебопроизводител.

Индия ще помага с 4,3 млн. тона пшеница на нуждаещи се страни

По думите й цената на насъщния не е вдигана от доста години. „Тъй като уважаваме хляба и знаем, че той  е една от основните храни на българина, цената му не беше повишавана и се стараехме тя да е достъпна за всички. Миналата година дори работихме около 3 месеца на загуба – основно заради електроенергията”, сподели тя.

Производителите са категорични, че без подкрепа на държавата, производствената цена на хляба ще достигне 2 лева до месец септември, а по търговските мрежи най-евтиният хляб ще е 2,20 лева.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.