България е на последно място в ЕС по брой на трансплантациите

"Не може да се каже, че това е негативна тенденция, просто няма достатъчно донори, за съжаление. Падат се по два донора на един милион души население. Това са реалностите", каза в ефира на "Твоят ден" по NOVA NEWS проф. Никола Владов, ръководител на трансплантационния център във ВМА.

Той допълни, че страната ни се движи в една права и донорите нито се увеличават, нито намаляват.

"Чернодробни трансплантации се пряват между 8 и 10 годишно, но не е достатъчно. Поне 20 трябва да правим, за да бъдем в добра кондиция относно трасплантациите. Компенсира се с висок обем чернодробна хирургия в нашата клиника", добави медикът.

Според него българинът не е скептичен по отношение даряването на здрави органи. Проф. Владов подчерта, че проблемът обаче е главно организационен. Той отбеляза, че финансовият аспект също се нуждае от корекции.

По отношение на бежанците от Украйна проф. Никола Владов заяви, че разходите по грижата за здравето им се поема от Здравната каса. Засега на никого от тях не се е налагала трансплантация. Ако това се случи, въпросът ще се обсъжда с Министерството на здравеопазването.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.