Той се нарича Азбуки и е техният подарък за Деня на буквите

В навечерието на 24 май - талантливи дизайнери създадоха нов шрифт на българската кирилица. Той се нарича Азбуки и е техният подарък за Деня на буквите. Ще може да се тегли безплатно онлайн от всеки, който поиска. Целта е да пишем буквите с автентичните им извивки, и все пак - модерно и авангардно.

Над 250 милиона души от над 20 страни ползват кирилицата. В България сме свикнали с руските и украински печатни букви.

Създадоха шрифт, който улеснява начинаещи читатели

За да ни върне към миналото и традицията, Анита Рупова създава Азбуки. 30 главни и 30 малки букви върху белия лист, а след това и дигитално. „Искаше ми се по някакъв начин да наподобява и старите ръкописи”, каза тя.

„Връщаме се малко към корените и всъщност това ни беше идеята - да си припомним красивите букви в нашето дигитално ежедневие”, добавя тя.

Новият шрифт на кирилицата ни връща в първи клас, когато се учехме да пишем ръкописно.

Затова и екип на NOVA отиде в едно от училищата у нас с цел да разбере дали децата помнят буквите в този вид. „Когато бях първи клас ни караха да пиша така. В момента пиша много по-различно от първи клас”, каза Никола Колчев, който е ученик в 6 клас.

Създадоха нов дигитален шрифт, базиран на почерка на Васил Левски

„Когато са ръкописни е много по-трудно и изисква повече време, за да ги напиша”, коментира Мирослав Миронов.

За да не забравят извивките и красотата на българските букви и тези деца, и всеки, който поиска, ще може да ползва новия шрифт безплатно.

„Шрифтът ще бъде пуснат за свободно теглене на 24 май. Създаваме го такъв така че да е за свободно използване от всички, завинаги, без ограничение”, отбелязва Александър Хинков - съавтор на кампанията.

„Във времена, в които все по-рядко пишем на ръка, дигиталните шрифтове се превръщат в новия ни почерк. Затова е важно да използваме нашите букви, те отразяват нашата идентичност и нашата сърцевина и душа като народ”, казва  Юлияна Лефеджиева - творчески директор в брандинг студио.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.