Това показват офертите на туроператорите

Почивката на морето – по-скъпа от миналото лято. Заради по-високите разходи - нощувките в курортите по Черноморието ще са със средно 20-30 % по-високи цени, показват офертите на туроператорите. Така седмица край вълните може да ни излезе с 200-300 лв. отгоре спрямо миналото лято. Колко ще плащаме, ако изберем хотел, къща за гости или къмпинг провери Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

Това лято Александра Попова ще заложи на семейна почивка на българското Черноморие. Преглежда офертите за седмица в южните курорти – в хотели ол инклузив и сравнява цените спрямо миналото лято.

 „С 15-20 % отгоре са цените спрямо миналата година. Тоест, ще ни излезе поне 200 лв. повече”, смята туристката.

 За да проверим колко ще ни струва почивката край вълните това лято, стягаме багажа  и тръгваме към морето.Започваме обиколката от Северното Черноморие. От Крапец до Царево ще сравним цените и условията в квартири, къщи за гости, апарт комплекси, къмпинги и луксозни хотели.

Първата ни спирка е Балчик. Хотелиерите в курорта очакват силен сезон. И това лято отново ще разчитат предимно на туристи от България  Румъния.

 Виктор Лучиянов управлява 4-звезден хотел в курорта. Пресмята, че от миналото лято до сега  разходите му са скочили с пъти. Затова е принуден да вдигне цената на нощувката.

„В нашия обект цената през активния сезон миналата година. е била 159 лв. – закуска с нощувка. Тази година  цената ще бъде 177 лв. и то само, за да се покрие разликата при енергоносителите”, поясни той.

По-евтин вариант за почивка в курорта са къщите за гости. И в тях обаче нощувката ще е по-скъпа от миналото лято.

„Цените сме ги завишили минимално, така че да бъдат достъпни за всички гости”, поясни Мими Василева, собственик на къща за гости.    

Още по на север – в Крапец – засега резервациите са малко, но разходите и там растат. Затова и там нощувките ще са поне с 10 % по-скъпи.

В Тюленово този сезон нощувките започват от 40-45 лв. и достигат до 75. Офертите са средно с 18 % нагоре спрямо миналото лято, но в хода на сезона ще има още едно повишение, пресмятат хотелиерите. 

В кой курорт почивката ще ни излезе най-евтина и в кой най-скъпа - гледайте във видеото.

Очакваме вашите сигнали и предложения за теми на имейла и Facebook страницата на рубриката „На твоя страна”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.