Управляващите отложиха важна реформа за 2024 година

Преди месец в „Срещу течението” ви срещнахме с двама депутати от управляващата коалиция, които скочиха срещу собствените си политически сили. Александър Дунчев от „Продължаваме промяната” и Зорница Стратиева от „Демократична България” отказаха да подпишат текст, който запазва действащ закон на ГЕРБ. Според него вече 5 години проекти от „национално значение” могат да се обжалват по екологични съображения само на една инстанция. Тази седмица парламентът прие спорния закон. Управляващите ще върнат двете инстанции в екологичния закон, но чак през 2024 година.

Военната помощ: Защо депутати от управлението гласуваха с „Възраждане”

По думите на Александър Дунчев промените са „прах в очите”, а компромисът с по-плавен преход към двуинстанционно обжалване – безпринципен. Владислав Панев от „Демократична България” твърди, че за тяхната парламентарна група компромисът също бил много голям. „Това е удар срещу правовата държава”, категоричен беше Панев. Той обясни, че ако от този момент се приеме обжалването на проекти на две инстанции, така държавата може да загуби милиарди от незапочнати строежи.

“Срещу течението”: Двама депутати, опълчили се на партийната повеля

Екологичният министър Борислав Сандов заяви, че вижда в решението на народните представители една стъпка напред в правилната посока.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.