Сербезова: Задълженията на държавните лечебни заведения са 600 млн. лева

"Към 31 март 2022 г. задълженията на държавните лечебни заведения са в размер на 600 млн. лева. Просрочията възлизат на 113 млн. лева". Това заяви на брифинг здравният министър Асена Сербезова.

По думите й всички лечебни заведения са представили бизнес програми за предстоящите три години. "Одобрили сме три от тях. В другите има липсващи данни, липса на ангажимент и наличие на формализъм. Изготвени са писма за преработване на програми. При 7 болници с влошени показатели са изискани оздравителни планове. Назначила съм проверки на постъпили сигнали, пример за това е "Майчин дом", обяви тя. И допълни, че 64 проверки на Инспектората към МЗ са извършени от началото на годината, а за цялата 2021 г. са 61.

"Звеното за вътрешен одит към МЗ е направило 81 проверки за шестте месеца на 2022 г. Резултатите от 18 от тях са изпратени към компетентните органи", разкри Сербезова. 

Според нея 62 държавни лечебни заведения за болнична помощ функционират у нас. "В "Александровска" и "Пирогов" са назначени прокуристи, които да помогнат финансовото състояние да се стабилизира", подчерта Сербезова. 

От своя страна прокуристът на "Пирогов" Пламен Милев обяви, че финансовото управление и контрола са били фрапантно лоши. "Само за една година "Пирогов" има ръст на просрочени задължения от 9 на 16 млн. лева", каза той.  

Изнесени бяха данни и за проверки в Онкохематологията, "Пирогов" и "Св. Екатерина" в София, УМБАЛ-Пловдив, МБАЛ-Сливен и МБАЛ-Канев.

"В "Пирогов" са направени няколко проверки. Имаше сигнал от доставчик, че задълженията не се заплащат без основание. Сключени са 1057 договора за 2014-2021 г. Плащанията по тях са извършени без да се съобразява с реда на постъпване. Има привилегировани кредитори, няма регистър на договорите. Относно изграждането на МЦ в Царево, въпреки че не възнамерява да строи, "Пирогов" не е прибрало своето имущество оттам", обясни доц. Васил Пандов. 

"В УМБАЛ-Пловдив проверката показва, че общината актува имот, предоставен за стопанисване. 10 години различните ръководства на болницата не предприемат действия по защита на имота. В болницата в Сливен пък са констатирани нарушения в обществените поръчки. В проверката на ИА "Медицински надзор" се установи, че във вътрешния правилник на заведението е утвърдено децата да се връзват. Става дума за измъчване на новородени деца в българско лечебно заведение", разкри той.

МЗ: Правилникът на болницата в Сливен утвърждава децата пациенти да се връзват

Относно УМБАЛ "Канев" са установени нарушения при назначаването на граждански договори на външни лица, вместо да се назначат на трудови договори. "12 нарушения са константирани относно Наредбата за право на достъп до медицинска помощ и избор на екип", обясни доцентът. 

В УМБАЛ "Света Екатерина" за 10 години има само 1 проверка. "Има нарушения в разходите за медицинско оборудване - сключване на договор с фирма доставчик преди споразумението за финансиране от МЗ, сключване на договор за невалидна оферта. 85% от всички средства медицински дейности през 2019-2021 г. са давани на директора - в размер на 952 570 лева", каза доц. Пандов. И уточни, че е имало плащания без сключени договори над праговете от 50 000 лева за строителство. 

За Онкохематологията доц. Пандев изнесе данни за нарушения при бракувани лекарствени продукти. "На година скъпоструващите лекарства достигат 178 000 лева. Значително превишени задължения, което води до декапитализация", отбеляза Пандов. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.