Вижте разказите на очевидците

Телата на шестима от загиналите при разбиването на украинския самолет близо до Кавала вече са открити. Двама се водят в неивестност - няма шанс те да са оцелели. Издирвателната акция ще продължи. 

Украински самолет с опасен товар се разби край Кавала (ВИДЕО+СНИМКИ)

Вечерната тишина в градчето Палеохори снощи е разсечена от внезапен шум в небето. Сръбският самолет, превозващ 12 тона муниции, избухва в пламъци още във въздуха и се насочва към земята. След секунди идва жестокият удар. Местните хора реагират и опитват да помогнат.  

Очевидецът Стаматис Куртесис свидетелства: „След като видяхме как се разби, опитахме да отидем натам, да се приближим, стигнахме на 50 метра от него и в този момент започнаха експлозиите – много на брой и изключително силни. И избягахме. После пожарникарите ни казаха да се махаме и да не се приближаваме повече”.

Докато опитват да потушат пламъците, първите двама пристигнали пожарникари усещат проблеми с дишането. Огнеборците забелязват и непознато бяло вещество, след което мигновено е взето решение всички да се оттеглят.

Мариос  Апостолидис каза: „Екип от въоръжените сили трябва да ни информира какво е и дали можем да се приближим до терена”.

В ранния следобед на мястото на катастрофата пристигнаха Специалните части на гръцката армия. Огромен периметър беше затворен от полицията, движението на колите отклонено, а останки от самолета бяха преместени на главния път, за да бъдат изследвани. При засилени мерки за сигурност беше извършен химически анализ. Опасни вещества не бяха открити. 

Кметът на Пагион Филипос Анастасиадис разказа: „Специалните части не видяха нищо особено, не намериха нещо радиоактивно или химически опасно. Затова те напуснаха периметъра и влязоха спасителните екипи. Намериха 6 тела, липсват двама”.

Телата на загиналите са открити близко до разбилия се самолет. Те ще бъдат транспортирани до Комотини, за да продължи разследването и да се установи как е настъпила смъртта им. Загиналите са украинци.

Очевидец е и  Емилия Цаптанова: „Чудя се как не падна върху къщите ни, защото дойде оттам, беше целият в дим”.

Самолетът е транспортирал над  11 тона отбранителна продукция на частната компания „Валир”, съобщи сръбското министерство на отбраната.

Маршрутът бил от Ниш през Йордания за Бангладеш. Процесът по изнасянето на товара е законен и е имал одобрението на сръбските власти. А министърът на отбраната Небойша Стефанович категорично заяви, че Сърбия не изнася оръжия към Украйна.

Разбилият се край Кавала самолет е летял и до България

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.