През уикенда украински транспортен самолет се разби в Северна Гърция

Продължава разследването на причините, довели до тежката авиокатастрофа в Северна Гърция. 

Не са открити опасни вещества на мястото, където се разби украинският Ан-12. Машината превозваше муниции от сръбския град Ниш и пътуваше за йорданската столица Аман. 

Спасителните екипи са открили телата на всички осем души на борда, както и черната кутия. 

Започнало е проучване на последните минути на фаталния полет. Засега се знае, че самолетът е имал проблем във въздуха, запалил се е и е прелетял на малка височина над Кавала, преди да се разбие. 

Според местните власти след удара в земята самолетът продължил да бъде разтърсван от експлозии. 

“След откриването на 8-те тела, сега армията провежда мащабна операция по обезвреждане на всички боеприпаси, които са се разпиляли из земеделските площи. Оттук-насетне указанията най-вероятно ще бъдат в тези терени да не се навлиза в следващите 2 месеца. Самият аз имам нива в този район, но ще трябва всички да се съобразим. Периметърът, в който се работи е 800 метра, старателно се оглежда всичко, за да бъде цялата площ напълно обезопасена”, каза фермер от Палеохори. 

“Ако не можем да влезем в нивите, събирането не реколтата ще се провали. Не мисля, че кой знае колко голяма част от царевицата е унищожена, но това не е страшно, страшен е инцидента, страшно е, че не можем да влезем. Някой има 2 декара, друг пет. Но това, че два месеца няма да можем да влизаме тук ще се отрази много тежко на целия регион”, каза друг местен фермер. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.