Продължаващата 5 месеца блокада заплаши с глад редица държави на няколко континента

Украйна разполага със зърно за около 10 милиарда долара, обяви президентът Зеленски ден след подписаното с Русия споразумение за разблокиране на доставките. Съгласно документа, сложна схема от проверки ще позволи на търговски кораби да изнасят зърно от Одеса.

Украйна и Русия подписват ключово споразумение за отваряне на украинските пристанища

Продължаващата вече 5 месеца блокада заплаши с глад редица държави на няколко континента. Споразумението, което беше уредено с посредничеството на ООН и Турция, е шанс да бъде избегната още по-тежка световна продоволствена криза, която може да причини политически хаос в много страни, добави Зеленски.

Защо все повече земеделци се отказват от поминъка си

„Има шанс да предотвратим глобална катастрофа - недостиг, който може да доведе до политически хаос в много държави по света. Това е още един нагледен пример, че Украйна удържа във войната. Ясно е на всички, че може да има провокации от страна на Русия, опити да се дискредитират украинските и международните усилия. Но ние вярваме на ООН”, подчерта украинският държавен глава.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.