Към тях валят сигнали от граждани, които имат симптоми, но по финансови причини отлагат тест

1702 нови положителни теста за коронавирус за изминалото денонощие. Това означава, че всяко четвърто изследване дава положителен резултат. На този фон пациентски оганизации искат PCR тестовете отново да станат безплатни, а направления да се издават от личните лекари.

Към пациентските организации валят сигнали от граждани, които имат COVID симптоми, но по финансови причини отлагат посещението в лаборатория за PCR.

"А те през това време са заразни, възможно е да заразят свои близки, ходят на работа, а не могат да отидат до личните лекари, защото те нямат право да издават направления", сподели Пенка Георгиева от пациентската организация.

Така е от 1 април – оттогава се върна старото правило, според което личния лекар не може да направи друго, освен да изпрати тези пациенти за консултация със специалист.

Д-р Гергана Николова попита общопрактикуващия лекар не е ли специалист.

Това решение на здравните власти е грешка и според пулмолога д-р Росен Маринов. "Те трябваше през цялото време като първа линия – както пускат обикновени изследвания, да могат да пускат и за COVID", каза Маринов.

Италиански съд нареди анализ на съдържанието на две COVID ваксини

Вместо това с нарастването на броя заразени с коронавирус хората със симптоми чакат на опашка и пред кабинетите на пулмолозите.

"Смесват се потоците на заразни и незаразни и тези, които са с КОВИД, стават потенциални опасни за пациентите с хронични заболявания", заяви Георгиева.

Според пулмолога ако предния фронт работи добре, при нас ще идват само пациенти, които ... налагат хоспитализация.

Затова и пулмологът е на мнение, че час по-скоро личните лекари трябва отново да могат да издават направления за КОВИД-тестове, дори и електронно. А от понеделник изцяло електронни ще са и направленията за хоспитализация.

Според д-р Николова преходният период, в който да важат както електронните, така и хартиените направления за хоспитализация, трябва да бъде удължен и след 1 август.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.