Това стана ясно на пресконференция

Моряците от кораба „Рожен” с първи разказ, след като успяха да се върнат на родна земя. Според капитана плавателният съд корабът не е бил блокиран в украински води. Заради военните действия и възможно миниране на брега се изчакваше удобен момент и осигуряване на безопасен коридор, корабът да напусне пристанището.

Почти половин година - толкова време беше нужно на кораба „Рожен” да излезе от Черноморск невредим, а моряците ни да стъпят на родна земя.

„По време на маневрата съществуваха рискове, защото ние бяхме първият кораб, който излизаше от пристанището. Имаше и потопени обекти от мини”, заяви кап. Александър Калчев - изп. директор на Параходство „Български морски флот”.

„Рожен” напуска водите на Украйна след сключено споразумение за износ на зърно. С него тръгват още 2 кораба.

„Излизайки първи е възможно някоя страна да покаже, че този начин за извеждане на товари не е възможен или да бъдем стреляни с ракети”, каза още Калчев.

„Рожен” никога не е бил блокиран, разказа капитанът на плавателния съд. Ситуацията на борда и на пристанището е била спокойна. Нямало е и военни действия в близост.

„Имахме си абсолютно всичко - вода храна, каквото си заявим си получавахме. Гориво, климатик, сателитна телевизия. Постоянно имахме интернет”, разказа кап. Кирил Карапанов – капитан на кораба „Рожен”.

Блокираните на "Рожен" моряци се завърнаха у нас

Не след забрана, а по решение на капитана моряците не са имали право да слизат от борда. Причината - въпросът какво би могло да има на брега.

„Само по филми съм гледал подобно нещо. Ние бяхме там, но никой дефакто не ни каза стойте”, добави Карапанов.

„Те, в интерес на истината, ограничават екипажа да слиза до брега, защото там се предполага, че има опасности”, посочи Александър Калчев.

Така на 5-и август „Рожен” отплава към Босфора. „Украинските местни власти ни дадоха инструкции и координати. Те имаха ангажимент да проверят преди да пуснат корабите”, каза капитанът на кораба „Рожен”.

Достигайки до Турция следва щателна проверка, както и смяна на екипаж. „Мисля, че успяхме да осъществим един правилен контрол и да реализираме процесите по най-добрия начин. Виждате - корабът излезе, хората са здрави”, посочи Калчев.

На борда към момента са останали 18 души.

Корабът „Рожен” вече плава към Великобритания. Той превозва около 13 хиляди тона царевица. Нови моряци смениха чяаст от екипажа, за да може останалите с месеци в Украйна да се приберат най-накрая у дома.

В момента в украински води остава кораба „Царевна”. Той се намира в района на Мариупол. Там се водеха и военни действия, имаше дори поражения върху кораба. Част от екипажa успя да се прибере още преди месеци, но на борда останаха 15 души, включително българи.

"Рожен" и още два кораба с царевица отпътуваха от Украйна

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.