Вижте историята на Валя Ангелова

Момиче, отраснало в приемно семейство във Видин, вече гради кариера като рентгенов лаборант в местната болницата. Дори след като навършва 18 години тя остава да живее при приемната си майка, която и днес продължава да се грижи за нея като свое дете.

Тя е на 22 години и е първото дете настанено в приемно семейство във Видин, след като е живеела в дом за изоставени деца. „Приемното семейство и сестра ми бяха дошли в дома. И аз съм била първото дете, което я е прегърнало и съм я избрала“, споделя Валя Ангелова.

„Аз на шега й казах, отиди и си избери едно дете. И тя след половин час ми се върна с Валя на ръце“, разказва Цветелина Мирославова.

Едва 2% от живеещите в домове за деца са сираци (ВИДЕО)

Късметът на Валя ѝ се усмихва на 7 години, когато Цветелина я взима като приемна майка. „Имаше период, в който тя не искаше да израства. Не искаше да си празнува рождените дни. В началото бях учудена защо го прави. Консултирахме се с психолог и се оказа, че тя се притеснява, че ще стане пълнолетна и ще трябва да напусне семейството“, спомня си Цветелина.

Но това не се случва и тя остава и е част от семейството на Цветелина. „Те ме приемат като собствено дете за което много им благодаря и благодарение на тях аз стигнах до тук“, благодарна в Валя.

Валя има родители, които не могат да се грижат за нея поради здравословни причини. Затова и тя не е предложена за осиновяване. „Нямаше късмета в началото, но сега, Слава Богу, вече всичко е наред“, заявява приемната ѝ майка.

Родители и осиновители с еднакви помощи за отглеждане на дете с увреждане

След като завършила училище, Валя е приета да следва за рентгенов лаборант в Плевен. Сега е трета година студентка, но от скоро трупа опит във видинската областна болница. Валя и приемната й майка, която тя нарича „мамо“ са категорични, че ако беше останала в дома, съдбата нямаше да е толкова благосклонна към нея.

„Аз се виждам да продължа тази специалност, която уча, и след това да продължавам да се изграждам“, споделя младата жена.

Мечта, която споделят всички, които я обичат и продължават да се грижат за нея.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.