Заради пламъците на места е разпоредена и незабавна евакуация

Различни държави от ЕС изпратиха пожарникари и самолети във Франция, за да помогнат на месните екипи да се справят с горските пожари по атлантическото крайбрежие на страната, предаде ДПА, позовавайки се на изявление от Европейската комисия.

СНИМКИ ОТ ОГНЕНАТА СТИХИЯ ВИЖТЕ ТУК

Пожарникари от Германия, Полша, Австрия и Румъния ще помагат на френските си колеги, след като Франция поиска помощ от ЕС, за да се справи с пожар южно от Бордо, който пламна отново две седмици, след като беше поставен първоначално под контрол.

Франция също ще получи помощ и от четири противопожарни самолета, които в момента се намират в Гърция и Швеция.

ФЕНОМЕН: Заснеха огнено торнадо в Калифорния (ВИДЕО)

Местните власти в Бордо в сряда съобщиха, че шест хиляди души са напуснали домовете си, а повече от шест хиляди хектара земя са изгорели от новия пожар. Френски власти също така поискаха сателитни данни за изгорелите площи от Европейската служба за климатичните промени "Коперник".

Югоизточна Франция отново в пламъци

Френският президент Еманюел Макрон изрази благодарност за оказваната помощ за страната му в битката с пожарите. В пост в Twitter той написа, че към момента десет хиляди френски огнеборци и екипи на гражданска защита се борят с пожарите във Франция. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА