Огънят е започнал при обезвреждане на невзривени боеприпаси

Пожар възникна на учебен полигон „Тюлбето“ при обезвреждане на невзривени боеприпаси. Това съобщиха от Министерството на отбраната. Огънят обхвана и части от борова гора, като се насочи и към близката вилна зона.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Специализиран екип от състава на Втора механизирана бригада е задействан със задача да класифицира и унищожи невзривени бойни припаси, открити в землището на село Шейново. На място военнослужещите откриват 14 боеприпаса, различни по вид: две 120 мм осколочно фугасни стоманени мини, пет 82 мм осколочно фугасни мини, четири 60 мм мини, два изстрела за ръчен противотанков гранатомет и един изстрел за стационарен противотанков гранатомет. Боеприпасите са иззети и транспортирани за унищожаване до полигон „Тюлбето“, посочват от Министерството на отбраната.

При унищожаването им възниква пожар, който се разраства в рамките на полигона заради силния вятър и сухите треви.

В потушаването му участват 80 военнослужещи от бригадата с един военен пожарен автомобил и две пожарни на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Източник: БГНЕС

На място има 6 екипа на пожарната. Към момента не е ясно огънят каква площ е обхванал. 

Гори Младежкият хълм в Пловдив (СНИМКИ)

По-късно пожарът излезе извън границите на полигона и обхвана борови масиви, които са в близост до вилна зона. В гасенето се включи и вертолет Ми-17, който излетя в 17:18 ч. от авиобаза „Крумово". В овладяването на стихията помагат и горски служители, както и много доброволци. Очаква се през нощта на място да пристигне и тежка техника от „Мини Марица-изток".

 

Огънят бушува далеч от складове за горене на продукция на военен завод. Взети са всички необходими мерки и към момента няма опасност пожарът да достигне до него. 

Мъж е с изгаряния след пожар, причинен от газова бутилка в Плевен

Няма пострадали хора. Има сведения за изгорели необитаеми къщи във вилната зона. Подбалканският път София-Бургас е затворен в участъка на пожара.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.