В продължение на три дни хората разчитаха на водоноски

Край на безводието в Своге! Късно в четвъртък водата възстанови дебита си. Първоначално се покачи на 90 литра в секунда при норма 130, а след това течението беше напълно възстановено. От вечерта на 15 август в общината е в сила бедствено положение, а хората разчитаха на водоноски и на пунктове за осигуряване на минерална вода.

Все още не са ясни причините за внезапното пресъхване на реката. Не е ясно и как водата се е върнала.

Водоподаването в Своге е възстановено (ВИДЕО)

"В четвъртък вечер близо 200 души чакаха водата да се завърне в коритото на река Искрецка. Водата потече кална, което донякъде потвърцждава нашето първоначално предположение, че има някакво вътрешно срутване", заяви в ефира на "Здравей, България" инженер Валентин Михайлов, зам.-кмет на град Своге. 

По думите му системата на града е започнала да се пълни. "Трябва технологично време за това. Трябва и малко време водата да се изчисти, защото в момента е мътна. Мисля, че в петък след 19 часа, всичко ще е наред. Но призовавам хората през първите няколко дни да не я използват за пиене, а само за хигиенни нужди", подчерта инженер Михайлов. 

Повечето хора в село Искрец, което е най-близо до извора, са убедени, че причината реката да пресъхне е човешка намеса. 

Едно от основните водохващания е канал Искрецки, от където водата отива за каскадата Петрохан. А после към ВЕЦ-овете.  

На кадри, заснети от Димитър Кузманов от Сдружение “Балканка” се вижда, че по тръбата на канала е пресъхнала.

От Националната електрическа компания коментираха за NOVA, че са извършили проврека на място. Според тях пресъхването е в следствие на маловодие. Преди дни по настояване на кмета на село Искрец - водата за ВЕЦ-овете беше отклонена. 

От Министерстово на околната среда и водата обясниха за NOVA, че изворът е пресъхвал и в миналото. И посочиха, че вероятно е имало запушване на системата от карстови води. На това мнение са и геолози. 

“Най-вероятно причина е срутване в карстовата кухина, пещера, от която извира този извор. Досега не е имало такова дълго прекъсване. Най-дългото беше през 79-та, за 24 часа, след свогенското земетресение, което беше март месец”, обясни геологът инж. Мария Златкова.

Сеизмична активност в района обаче не е отчетена, потвърди проф, Емил Ботев, директор на сектор „Сеизмология”.

Снабдяването с питейна вода с цистерни ще продължи до пълното нормализиране на обстановката. 

Повече гледайте във видеата. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.