Той се срещна с Румен Радев и с представители на Американската търговска камара в България

Втори ден от ключовата американска визита на посланик Джим О'Брайън у нас. Той е ръководител на офиса за координиране на санкциите в държавния департамент на САЩ. О‘Брайън вече разговаря с президента Румен Радев и с представители на Американската търговска камара в България. Официално темите бяха върховенството на закона и борбата с корупцията.  Визитата на посланика идва година след безпрецедентните санкции, които бяха наложени от САЩ по закона „Магнитски“ срещу няколко български лица. В черния списък на Американското финансово министерство попаднаха шестима българи, сред които Делян Пеевски и Васил Божков. Възможно ли е визитата на О‘Брайън да е свързана с разширяване на списъка? От Американската търговска камара нямат категоричен отговор.

„Всичко можем да очакваме от визитата. Трябва да видим в близко бъдеще какво ще последва”, заяви Даниел Киряков, от Американската търговска камара в България. Сигурно е обаче, че върховенството на закона е във фокуса на разговорите. Според Киряков за поредна година доклад на САЩ за инвестиционния климат у нас излиза със сходни заключения.

„Корупцията е ендемична. Липсва върховенство на закона по начина, по който то трябва да бъде справедливо, всеобхватно“, поясни Киряков.

От пресцентъра на „Дондуков 2“ заявиха, че по време на срещата си с посланика държавният глава е наблегнал над нуждата от реформа в правосъдието. Имало ли е разговори между О‘Брайън и изпълнителната власт обаче не стана ясно.

„В рамките на този брифинг не мога да ви отговоря на този въпрос. Нека се съсредоточим над темите, които обсъждаме“, заяви Атанас Пеканов, вицепремиер по управление на европейските средства.

Междувременно политици определиха визитата като полезна за България.

„Много ползотворно, много важно за нас, много градивно за бъдещето“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Няма да се учудя, ако има още хора, които са свързани с корупцията и могат да попаднат в потенциален втори рунд на „Магнитски”, каза бившият премиер Кирил Петков.

А според бившия външен министър Надежда Нейнски, освен санкциите по закона „Магнитски“, в центъра на дискусии между двете страни може да стои и друго.

„В един период на война, в какъвто се намира в момента Европа и света с инвазията на Русия срещу Украйна, има редица заплахи за националната сигурност. Тези заплахи минават и през Черно море”, каза тя.

Официалната визита на посланик О‘Брайън завършва днес.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Габриела Винарова