Министър Минеков пътува по спешност към града

Министърът на културата проф. Велислав Минеков пътува спешно за Пловдив. Повод за това е появилата се информация за събаряне на още един склад в Тютюневия град в Пловдив - на ул. „Г.М. Димитров“ № 29. 

За събарянето на сградата, обявена за групов паметник на културата, алармира арх. Петкана Бакалова. По думите й разрушаването на сградата е незаконно. 

“Събарянето му е допустимо единствено и само след съгласуване от Министерство на културата, което не е направено, въпреки разпоредбите на Закона за устройство на територията”, казва арх. Петканова в свой пост във Facebook. 

 В знак на протест тя застава пред багера и сигнализира всички институции.

“Да, спрях машината, заставайки пред нея, защото това, което се извършва е незаконно. Нямат издадено разрешително за събаряне. Това е част от ансамбъла Тримонциум- Филипопол. Попада в груповия паметник на културата”, каза арх. Бакалова.

Фирмата, която е наета да събори склада твърди, че има всички разрешителни

“Всичко е законно. Имаме документи за това. Наети сме да бутнем до основи сградата, защото тук ще се строи друга. Сградата е опасна и трябва да се събори до основи”, каза Георги Мерджанов, собственик на фирмата. 

В съседство от миналата седмица се събаря друг склад. Инвеститорът твърди, че всичко е закон.

На спешен оглед на място дойде служебният министър на културата Велислав Минеков. Заяви, че  няма да допусне събарянето на тютюневите складове и подчерта, че е получил заплахи.

“Получи заплахи от пловдивски медии и инвеститори както и от софийски. Но те няма да ме спрат. Няма да ме уплашат. Това е историята и тя трябва да се запази. Аз ще направя всичко възможно. Да опасни са, но трябва да се изпълни предписанията за обезопасяването им”, категоричен бе Минеков. 

Проверка на място започна и Дирекцията за национален строителен контрол. Представител на община Пловдив не дойде на място. Отказаха и коментар.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.