Те кацнаха с балон с газ на българското Черноморие

Баща и син - Вилхелм и Бенджамин Аймерс от Германия, спечелиха 65-ото издание на надпреварата с балони с газ „Гордън Бенет”. Те излетяха от швейцарското градче Сен Гален и по права линия изминаха разстоянието от 1572,36 километра, преди да се приземят на българското Южно Черноморие в близост до границата с Турция.

72-годишният Вилхемлм и 37-годишният Бенджамин бяха във въздуха 2 дни 12 часа и 50 секунди, прелитайки над територията на Германия, Австрия, Унгария, Сърбия, Румъния и България.

„ПЪЛЕН АБСУРД”: Как романтичен полет с балон завърши с бой и полиция

Двамата мъже са първият екипаж, съставен от баща и син, който печели надпреварата. Това е пета победа за Вилхелм, който участва за 29-и път, и едва първа за Бенджамин.

Надпреварата с газови балони „Гордън Бенет“ се провежда за пръв път в Париж през 1905 г. и е най-старото в историята авиационно състезание. Правилата са прости – всички участници стартират от едно и също място, а победители стават тези, които прелетят без кацане най-голямо разстояние по права линия. На борда на балона може да има само двама пилоти.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Ройтерс