Хартиените рецепти отново на дневен ред

Крачка назад или крачка напред е връщането на хартиената рецепта от 1 ноември според  Пенка Георгиева, председател на пациентска организация „Заедно с теб” и Николай Костов, председател на Асоциацията на собственици на аптеки.

„Служебният кабинет има право да прави промени в поднормативни законови актове, каквато е наредбата. В Европейския съюз никъде няма само хартиена рецепта, с изключение на Естония”. Това коментира Пенка Георгиева в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Според Николай Костов, лекарският съюз не желае да има електронни рецепти. „В момента 15 000 лекари имат възможността и предписват електронни рецепти по Здравна каса. Предписват се 68 000 електронни рецепти на ден. Това са данни на „Електронно обслужване”. Вижда се огромното нежелание на лекарите за предписване на рецепти по свободна продажба”, каза той.

МЗ предлага да се върнат хартиените рецепти

Тезата на Георгиева е, че интересът е на големите вериги аптеки, които искат да унищожат дребния бизнес на аптеките в малките населени места. „Много често там няма софтуер. Той струва 2 000 лева, отделно има годишна такса за обслужване. Освен това, много лекари нямат софтуера за електронните рецепти”, каза тя.

Николай Костов смята, че проблемът е там, че лекарският съюз няма интерес от въвеждането на електронни рецепти по свободна продажба и той прави всичко възможно това да не се случи.

„Ние сме за дигитализацията, нека да има електронни рецепти, но нека да останат и хартиените, когато са необходими, тоест когато лекарите не могат да изпишат електронни”, посочи Георгиева.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.