Швейцарецът е смятан от мнозина за най-великия играч в историята на тениса

Роджър Федерер ще сложи край на състезателната си кариера след участието си на турнира „Лейвър Къп“, който започва следващата седмица. Новината обяви лично носителят на 20 титли от турнири от Големия шлем. 

“До цялото ми тенис семейство и отвъд него,

От всички дарове, които тенисът ми е предоставял през годиините, най-великият, без съмнение, бяха хората, с които се срещнах в професионалния ми път: приятели, съперници и най-вече феновете, които дават живота си.

Искам да споделя няколко новини с всички вас.

Както много от вас знаят, последните три години ме срещнаха с много предизвикателства под формата на контузии и операции. Работех усилено да се завърна в добра форма, но също така знам ограниченията на тялото ми.

Forbes публикува списък на най-богатите тенисисти за годината

Посланието на тялото ми е много ясно. Аз съм на 41 години. Изиграл съм повече от 1500 мача за 24 години. Тенисът се отнасяше с мен по-великодушно, отколкото някога съм си мечтал, затова сега трябва да осъзная, че е време да прекрая професионалната си кариера.

Лейвър Къп в Лондон следващия уикенд ще бъде последният ми турнир от АТП. Естествено, ще продължа да играя тенис в бъдеще, но няма да е на ниво Голям шлем или мъжкия тур”, гласи посланието на Маестрото в социалните мрежи.

До скоро планът на Федерер включваше участие на отборния турнир, както и на този в родния му град Базел. Изглежда обаче усложненията в хода на възстановяването след операцията на коляното са го принудили да вземе решението да прекрати изключителната си кариера още в края на септември.

Последната надпревара за швейцареца бе Уимбълдън 2021, след което претърпя третата си операция на коляното. Надеждите му бяха да опита още едно запомнящо се завръщане по подобие на 2017-а, но изглежда този път това няма да се случи. Така той завършва кариерата на трето място по титли от Шлема след Рафаел Надал с 22 и Новак Джокович с 21. Общо в кариерата си Федерер е спечели общо 103 турнира, а 310 седмици е бил водач в световната ранглиста, в това число рекордните 237 поред. 

41-годишният Федерер има 20 титли от четирите турнира на Големия шлем — (8 от Уимбълдън, 6 от Открито първенство на Австралия, 5 от Открито първенство на САЩ и 1 от Ролан Гарос), с които е на второ място в света заедно с Новак Джокович след Рафаел Надал (21).

През 2009 г. след като побеждава на откритото първенство на Франция (Ролан Гарос) постига Кариерен Голям шлем. Завоюваните 8 титли на Уимбълдън са рекордни в цялата история на този престижен турнир. Федерер има най-много участия, победи в мачове, полуфинали и четвъртфинали от турнирите на Големия шлем.

Той е вторият играч след Андре Агаси, който е печелил всички турнири от Големия шлем, откакто те се играят на различни настилки.

Спечелил е също 6 титли от провеждания всяка година финален турнир на осемте най-добри тенисисти през съответния сезон – Year-End Championships (Tennis Masters Cup, ATP World Tour Finals), както и 28 титли от турнирите от сериите Мастърс.

На 2 март 2019 г. на турнира в Дубай печели своята юбилейна титла № 100. По време на професионалната си кариера е завоювал общо 111 титли: 103 единично (втори в Откритата ера след Джими Конърс) и 8 на двойки.

На Летните Олимпийски игри в Пекин през 2008 г. Федерер става олимпийски шампион и печели златен медал за Швейцария от турнира по двойки, заедно със сънародника си Станислас Вавринка. На Летните Олимпийски игри в Лондон през 2012 г. печели още един олимпийски медал – сребърен на сингъл.

През ноември 2014 г. Роджър Федерер, заедно с Вавринка и другите съотборници от Швейцария, печелят Купа Дейвис – неофициално световно отборно първенство по тенис за мъже. Със своите сънароднички Мартина Хингис (2001 г.) и Белинда Бенчич (2018 г. и 2019 г.) печели три пъти Хопман Къп, най-престижната отборна награда за смесени двойки.

През януари 2015 г. Федерер постига своята победа № 1000 в професионалната си кариера на сингъл.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.