Коментар на решението на Владимир Путин дойде и от българското президентство

Държавите от Европейския съюз остро осъдиха обявената мобилизация в Русия и организирането на референдуми в Украйна. Това стана на извънредна среща на външните министри от общността, в която участва и българският първи дипломат Николай Милков. На срещата е решено да се предприемат нови ограничителни мерки срещу Москва, но тепърва ще се уточнява какви точно.

Йотова: Президентът ще реши дали трябва да се свика Съветът за национална сигурност

В декларацията на външните министри се посочва, че  споменаването на ядрени оръжия не разклаща решимостта на евросъюза да застане до Украйна. Общността изисква Русия незабавно, напълно и безусловно да изтегли всички свои войски и военно оборудване от цялата територия на Украйна в рамките на нейните международно признати граници.

Мобилизацията в Русия започна, вижте първи кадри на отпътуващите резервисти (ВИДЕО)

Първи коментар след решението на Владимир Путин да започне мобилизация дойде и от българското президентство. „В президентската институция се прави много сериозен анализ на цялата постъпващата информация и всички сигнали. Президентът ще реши дали и кога ще свика Съвета по национална сигурност. Най-лошият съветник в една такава ситуация е паниката, но аз вярвам в добре работещо служебно правителство, на министерствата и на стабилността на нашата институция, така че да гарантира безопасността на българските граждани”, обяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.