Това показва проучване на голяма кариерна платформа

64% от българите искат да продължат работа от дома си. Това показва проучване на голяма кариерна платформа. Според него 58% от българите все още работят предимно от вкъщи. Голям е процентът и на онези, които биха потърсили нова работа, ако ги принудят да се върнат в офиса.

Проучването е направено сред 1 207 български служители и 502 работодателя. Изводите са красноречиви: 

58% от хората искат да работят предимно от вкъщи - 3 и 5 дни. А 64% от анкетираните искат да продължат работата си от вкъщи.

Причините, поради които работещите българи предпочитат да упражняват професията си дистанционно са, че така могат да са със семейството си, да са по-продуктивни - 47 от запитаните, а другите смятат, че така могат да поемат допълнителни ангажименти, като втора работа.  

Резултатите показват още, че 39% от служителите биха си потърсили нова работа, ако работодателят им поиска да се върнат обратно в офиса, но само ако нямат друг избор.

Според експертите - хората са ефективни, когато работят от дома си. Повечето работодателите обаче са на друго мнение. 

“Мениджърите искат повече хора в офиса. Те смятат, че така служителите имат по-голяма производителност, дори и служителите да твърдят обратното”, обясни Костин Тудор - CEO и Основател на международна кариерна платформа.

Йоанна Тодорова работи паралелно от дома и офиса. Смята, че това е най-доброто решение. 

“Хибридната форма за мен е плюс, който работодателя може да ни даде, така го оценявам аз. Да, иска ми се да си виждам колегите по-често в офиса може би, но това всеки го решава сам за себе си и реално когато се видим на живо има много повече интересни неща, които да си говорим”, споделя жената.

Не са много обаче работодателите, които обаче са готови на диалог в тази посока показват данните.

„Част от служителите са доста радикални. Те обмислят да си потърсят друга работа, ако се наложи да се върнат обратно в офиса. В България това са около 40% от работещите. Това е така, защото хората имат опит преди и след пандемията и са убедени, че могат да работят достатъчно ефективно и от дома си”, коментира Костин Тудор - CEO и Основател на международна кариерна платформа.

Проучването е проведено в още 8 държави. Оказва се - нагласите са сходни навсякъде. 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.