Футболистът беше отличен на церемония в Париж

Футболистът на испанския гранд Реал Мадрид - Карим Бензема, е новият носител на “Златната топка”. 34-годишния французин е вторият най-възрастен футболист, който печели наградата.

Бензема беше отличен на церемония в Париж. 

Французинът спечели приза на 34 години. С което се превърна във втория най-възрастен кавалер на „Златната топка“ след сър Стенли Матюс. 

Карим Бензема спечели „Златната топка” (ВИДЕО+СНИМКИ)

Президентът на Франция поздрави Бензема, като изписа инициалите му в своя публикация. А Христо Стоичков приветства френския нападател с думите: „Добре дошъл в клуб „Златна топка“. 

Преди 28 години Стоичков се превърна в първия и единствен българин, печелил „Златната топка“. А трамплинът към върха се наричаше Мондиал'94. 

„След победата срещу Аржентина на Световното излязох в София и не се прибрах два дни. Майка ми ме беше пуснала в полицията за издирване. Ние празнувахме!“, разказва спортният журналист Петър Виденов.  

Стоичков рамо до рамо с Меси в мач в памет на Марадона

Днес споменът за бурното американско лято е запечатан в книгата „Когато Господ беше българин“. Филип Друмчев разказва и за пътя на Стоичков. 

През 94-та той изпреварва Роберто Баджо в битката за приза на „Франс Футбол“. Победителят е определен с гласовете на журналисти. 

„Самият Роберто Баджо казва, че ако е журналист, би дал гласа си категорично за Христо Стоичков“, каза Друмчев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.