Вижте какво гласят декларациите на групите, прочетени минути след откриването на 48-ото НС

Минути след откриването на новия парламент групите прочетоха своите първи декларации.

СНИМКИ ОТ ПЪРВИЯ РАБОТЕН ДЕН НА НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ ВИЖТЕ ТУК

Атанасова: Държавата се намира в критична ситуация, не можем да си позволим детински битки и обиди

От ГЕРБ-СДС направиха заявка към другите, че очакват диалог в името на ново правителство.

„Все по-тежко започва да стои въпросът има ли смисъл от парламент и парламентарна демокрация, след като партиите не са в състояние да произведат управление на страната. Този въпрос очертава пътя към разпада на политическата система, а оттам и на самата представителна демокрация като такава. Резултатите от изборите показаха, че в България има огромно проевропейско мнозинство. Те показаха, че българите предпочитат стабилността пред експериментите”, заяви Десислава Атанасова.

Петков: ПП ще работи за решаването на истинските проблеми

Вторите по големина в новия парламент – „Продължаваме Промяната”, обещаха да отстояват своите искания и да държат на думата си.

„Нашите предизборни обещания са в четири области и независимо дали ние или някой друг предложи тези политики – ние ще ги подкрепим. Ще работим за това България да е уважаван и равнопоставен член на ЕС и НАТО. Всички ние дадохме дума да решим проблемите на хората и да започнем да градим отново тази България, за която си мечтаем. В този парламент ПП ще възстанови работата си оттам, откъдето беше спряна. Този път като конструктивна, предвидима опозиция”, заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Карадайъ: Не искаме да сме с ГЕРБ и с управлявалите през последната година и половина

От ДПС пък обявиха, че са готови на диалог.

„Ако политиците и партиите не си дадем сметка за опасностите пред страната ни и не направим необходимото да има диалог, рискуваме бъдещето на държавата. Отговорността ни трябва да е на ниво, за да се справим заедно. Правителство с ясна програма и срокове, с подкрепата на всички отговорни партии е път към успеха. Да седнем на масата на преговорите”, апелира председателят на Движението Мустафа Карадайъ.

Костадинов: За пореден път НС ще събере мнозинство от безразборна евроатлантическа тълпа

Виновни, според „Възраждане”, за сложния път към съставянето на кабинет са именно депутатите.

„Уважаеми сънародници, ако вие с вашето негласуване, произнесохте смъртната присъда на българската фасадно-параванна демокрация, то евроатлантическата тълпа тук привежда тази присъда всеки ден. От тези хора ли очаквате да ви управляват? Очаквате ли да е добре и да поставят националния интерес на първо място?”, попита лидерът на партията Костадин Костадинов от парламентарната трибуна.

Нинова: Можем да се справим с кризите, ако всяка власт поеме отговорност

От БСП отново казаха „Не” на бъдещо управление с ГЕРБ-СДС. И очертаха четири важни приоритета, които очакват вниманието на народните представители. „Първо – благосъстоянието на българския народ. Второ – финансова стабилност и развитие на икономиката. Трето – безкомпромисна борба с корупцията. И четвърто – гарантиране на мир за българския народ и защита на неговото достойнство”, заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова.

Иванов: Управлението ще се формира чрез компромис, но не трябва да е компромисно

Според „Демократична България” корупцията е основен проблем пред съставянето на редовно правителство.

„Това е четвърти парламент за 18 месеца, което е абсолютно безпрецедентна ситуация. Напът сме с голяма вероятност да отидем към следващи избори. Но не е само това. В България през това има служебно управление, което започва да изглежда не като изключение, а като част от правило, което се очертава”, каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Янев: От „Български възход” се концентрираме върху три основни теми

Новобранците в 48-ия парламент – „Български възход”, запазиха диалогичния си тон.

„Народът ни изпрати, за да търсим решения, а не да демонстрираме партиен егоцентризъм”, каза лидерът на формацията Стефан Янев. И допълни, че БВ ще се концентрират върху три основни теми - сигурност, справедливост и солидарност.

ВСИЧКО ЗА РАБОТАТА НА НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.