Технологичният гигант все още не е коментирал нито глобата, нито обвиненията

Индийските власти глобиха Google с 13 млрд. индийски рупии или 161 млн. долара. Мотивът -  компанията е използвала платформата си Android, за да доминира на пазара, предава Би Би Си.

Регулаторният орган за защита на конкуренцията в страната обвини технологичния гигант, че е сключил "едностранни споразумения" с производителите на смартфони, за да осигури "господстването" на приложенията си. Оттам са наредили на Google да "прекрати и да се въздържа" от подобни нелоялни практики.

Междувременно индийската Комисия за защита на конкуренцията обяви, че компанията злоупотребява с лицензирането на своята операционна система Android за редица смартфони, уеб търсачки, браузъри и услуги за видео хостинг.

Google забавя процеса по наемане на нови служители

От Комисията твърдят, че Google е сключвал принудителни споразумения с големите играчи в тази област, за да гарантира използването на нейния пакет от приложения - като Google Chrome, YouTube, Google Maps и други.

В изявлението се допълва, че тази практика "задушава" конкуренцията и дава на Google непрекъснат достъп до потребителски данни и доходоносни възможности за реклама.

От Комисията за защита на конкуренцията също настояват да не се принуждават производителите на устройства да инсталират предварително приложенията на Google, като по този начин да се позволи на производителите и потребителите да инсталират приложения по свой избор.

Към момента технологичният гигант все още не е коментирал нито глобата, нито обвиненията. Срещу него се водят редица антитръстови (антиконкурентни) дела в Индия. Разследването, свързано с Android, започна през 2019 г. след оплаквания от потребители на смартфони с тази операционна мрежа. В Европа регулаторните органи наложиха глоба от 5 млрд. долара на компанията за нелоялно предимство на пазара.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: