Това коментира депутатът от ДБ в „Здравей, България”

Разчитаме от „Продължаваме Промяната” да подходят адекватно и разумно към втория мандат. Ако това се случи, е възможно да имаме правителство, от каквото страната има нужда. Това коментира в „Здравей, България” депутатът от „Демократична България” Ивайло Мирчев. Според него никой не иска да си партнира с ГЕРБ за първия мандат.

„Ако към нас има покана, ние ще се срещнем с „Продължаваме Промяната” и ще разговаряме. Ние ще действаме разумно, от ДБ не сме някакви камикадзета, които искаме да скачаме от избори на избори. Но не искаме да нарушаваме обещанията  към хората и принципите си”, каза още политикът. И добави: „Когато става дума за ГЕРБ, преди каквато и да е стъпка, трябва да има някаква вътрешна реформа в партията. Нямаме индикации до този момент за нещо подобно”.

Мирчев обясни, че няма информация да се водят скрити разговори за съставянето на кабинет. Отрече и да има разнопосочни мнения и противоречия между лидерите в „Демократична България” относно участие в управление с ГЕРБ. За работата с ПГ на ПП каза: „Няма парламентарна група, с която да работим по-добре. Изключителни професионалисти, млади хора. Съвместната ни дейност като парламентаристи е много добра”, подчерта той и каза, че няма индикации за разпад на парламентарната група на ПП.

Той подчерта, че от „Демократична България” имат желание да има кабинет, но не на всяка цена. „Възможни са много варианти, включително правителство на малцинството. Имаме много добра комуникация с „Продължаваме Промяната”. Приоритетите ни са изключително близки. По приоритетите ще търсим подкрепа от всички политически сили”, добави Мирчев. 

Депутатът от „Демократична България” очерта, че с БСП вече имат доста „дълбоки различия”. Докато преди те били основно по отношение на Украйна и хартиената бюлетина, вече такива имали и за еврото. „Това нас ни изненада много. БСП буквално преди три месеца на съвместните ни срещи в Министерския съвет бяха радетели от 1 януари 2024 г. България да влезе в еврозоната”, коментира той.

Относно третия мандат, Мирчев смята, че ще се избира между „Демократична България”, БСП и „Български възход”. При партията на Стефан Янев обаче имало проблем, че „е изключително неясно кой стои зад нея” и „какви са взаимоотношенията на БВ с Ковачки”. „Ако имаме мандатоносител, в който Ковачки има толкова силно влияние, страната има проблем. И да, това е опасност”, е мнението му. Като каза: „ В секциите, в които Ковачки има работници, гласовете са прехвърлени към „Български възход”.

Ако БВ получи третия мандат добави: „Ще бъде най-лошо за страната и за всички политически субекти, които ще влязат в подобна конфигурация. Ако този мандат дойде в ДБ, ние ще реагираме адекватно”, категоричен е той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.