С хартиената бюлетина даваме право на избор - всеки да гласува както иска, подчерта той

В 4000 секции у нас, където се гласува на хартия, БСП е на трето място. Това коментира в ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS депутатът от левицата Иван Ченчев.

"С хартиената бюлетина даваме право на избор - всеки да гласува, както иска. Признахме си грешката - имаме основания да се съмняваме в машинния вот. Когато се отвори Изборен кодекс, се допускат и грешки", посочи той. 

Връщането на хартиената бюлетина може да блокира преговорите за кабинет

По думите му ще се обсъжда и идеята за видеонаблюдение по време на следващи избори.

"Предложението на ДПС за сканиране на бюлетината и отчитане на гласа електронно вече съществува в някои страни. Бихме подкрепили разумна идея, грантираща честността на вота. Защо при наличието на машини говорихме за купуване на гласове, и то в секции с машинно гласуване?", попита Ченчев.

Според него нищо не бива да се крие от българския избирател. "Аз съм "за" прозрачността. Въпросът е дали видеонаблюдението отговаря на изискванията за запазване тайната на вота и дали ще е през целия изборен ден, или само при преброяването. Ако е през целия ден, хората може да се притеснят", коментира депутатът. И допълни, че БСП все още не е обсъждала темата за електронен вот и няма как да заеме позиция в обществено обсъждане.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.