Основната "дъвка" по темата енергетика е, че сме плащали 30% повече чрез посредници, каза журналистът Йордан Бързаков

Основната "дъвка" по темата енергетика е, че сме плащали 30% повече чрез посредници. За първи път това обвинение дойде до ГЕРБ, премина през енергийния министър и стигна до Петков. Винаги е добре да има разследване, за да покаже реалността. Това обаче не са посредници, а търговски компании. В момента също получаваме газ чрез такива. Това каза журналистът Йордан Бързаков по повод днешното изслушване на енергийния министър в НС за "Твоят ден".

По думите му основният въпрос е спрямо какво е по-висока с 30% споменатата цена. "Отговорът е спрямо основния договор с "Газпромекспорт", но е нелепо да правим такова сравнение, защото не сме имали избор, те се отказаха от него. Дългосрочният договор е третото основно обвинение - че правителството на Петков не е направило такъв. Това отнема месеци и много проучвания. Очакваме първото тримесечие на 2023 г. да се случи такова нещо. Обвиненията са политически, но има резон в някои от тях", обясни той.

Според него ГЕРБ печели политически дивиденти от атаките срещу ПП, а служебното правителство също се опитва. Бързаков очаква ГЕРБ и ДПС активно да участват с въпроси към Христов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.