От 2014 г. това е 25-тият пакет от промени в Изборния кодекс

От 2014 г. това е 25-тият пакет от промени в Изборния кодекс. По традиция се прави преди избори, това е сигурен индикатор за наближаването им. Закриването на Обществения съвет към ЦИК е решение, взето без обществено обсъждане. Това е една от идеите, която всява несигурност в гражданите. Това каза Румяна Дечева от Обществения съвет към ЦИК.

Според нея Общественият съвет не е струвал нищо на държавата. "Не си правят труда да разберат какво всъщност би направило по-достъпен изборния процес. От 40, подписите за откриване на секция станаха 100, така трудно ще се откриват секции по малките населени места. Никой не помисли да има постоянни консулски списъци в чужбина. Сега СИК се задължават лично да приемат декларациите на гласуващите. Освен това трябва да има представител на държавата във всички 700 секции зад граница, това означава толкова души да се командироват", обясни тя. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.