Това е най-големият проект в областта на отбраната в Европа

Франция, Германия и Испания са постигнали споразумение за започване на следващата фаза от разработката на нов изтребител от шесто поколение (Future Combat Air System, FCAS), най-големият проект в областта на отбраната в Европа, чиято стойност се оценява на повече от 100 млрд. евро, съобщиха два източника на Ройтерс.

Трите държави и съответните им индустрии сключиха сделка, заяви източник от отбраната, който говори при условие за анонимност, но не предостави подробности, пише БТА.

Източник от френското правителство също потвърди, че е било намерено решение на пречките, съществуващи между компаниите от отбранителната индустрия на трите страни, което е проправило пътя за преминаване към следващата фаза на проекта за боен самолет.

Според по-ранна информация следващата фаза от развитието на FCAS се очаква да струва около 3,5 млрд. евро, които ще бъдат поделени по равно между трите държави.

Френската компания „Дасо” (Dassault), „Еърбъс” (Airbus) и „Индра” (Indra) - последните две представляват съответно Германия и Испания - участват в програмата за замяна на френските „Рафал” (Rafale), германските и испанските „Юрофайтър” (Eurofighter) от 2040 г. с новите бойни машини.

Френският президент Еманюел Макрон и тогавашната германска канцлерка Ангела Меркел през юли 2017 г. за първи път обявиха плановете си за FCAS, които ще включват изтребител и редица свързани с него оръжия, включително безпилотни летателни апарати.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА