Броят на младежите на възраст 18-24 г., които не учат и не работят, се е увеличил

Около 82 млн. души в Латинска Америка ще са в крайната бедност през 2022 г. Това се дължи на бавното възстановяване от пандемията и високата инфлация, заяви в четвъртък икономическата комисия на ООН за региона, цитирани от БГНЕС.

"Не е възможно да се обърнат последиците от пандемията по отношение на бедността и крайната бедност", заяви Хосе Мануел Салазар-Ксиринахс, изпълнителен секретар на Икономическата комисия на ООН за Латинска Америка и Карибите (ECLAC).

Тези цифри представляват 13,1 % от населението на региона, което е увеличение спрямо 12,9 % през 2021 г.

От 2019 г. още преди пандемията Ковид, 12 милиона души повече са изправени пред крайна бедност.

Според Салазар-Ксиринахс има "каскада от външни шокове". Това са именно забавянето на икономическия растеж, слабото възстановяване на пазара на труда и нарастващата инфлация.

От базираното в Сантяго представителство на ООН заявиха, че данните за крайната бедност са "връщане от четвърт век назад " за региона.

През октомври агенцията прогнозира по-висок от очаквания растеж от 3,2 % в региона. Очаква се обаче той да намалее наполовина през 2023 г. с прогнозиран ръст от 1,2 %.

Органът на ООН изтъкна също така тежките последици, които пандемията е имала върху образованието в Латинска Америка и Карибския басейн, като средно 70 седмици училищата са били затворени в сравнение с 41 седмици в други части на света.

Броят на младежите на възраст 18-24 г., които не учат и не работят, се е увеличил от 22,3 % през 2019 г. на 28,7 % през 2020 г.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.