Най-тежките за семейния бюджет дни от годината предстоят

Харчим милиони в дните преди Коледа. Въпреки инфлацията, повечето българи няма да се откажат от празничните покупки. По-голямата част от тях обаче ще отделят по-малко или колкото миналия декември за подаръци. А преобладаващата част от домакинствата ще прекарат празниците у дома, като ще ограничат разходите за пътувания и заведения.

Освен традиционните разходи за храна и основни сметки, до края на годината ни очакват и по-високи фактури за отопление.

На фона на инфлацията, повечето българи планират да ограничат посещението на ресторанти, покупката на мебели и нови дрехи. Независимо от поскъпването на живота, потребителите няма да се откажат от празничното пазаруване: 70% от тях ще се оттадат на шопинг. Въпреки това, 31 на сто от българите ще отделят по-малко средства за подаръци. Най-много обаче ще похарчат между 200 и 400 лв. за коледни покупки.

Как да планираме разходите си през декември, за да не излезе на червено семейният бюджет през януари? Съветите на експертите гледайте във видеото.

Очакваме вашите сигнали и предложения за теми на имейла и Facebook страницата на рубриката „На твоя страна”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.