Това каза в „Интервюто в Новините на NOVA” главният икономист в Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов

„Това не може да продължава до безкрайност, защото ние все пак политическа криза може да имаме дълго време, а не трябва да оставяме нещата на пълен самотек”. Това каза в „Интервюто в Новините на NOVA” главният икономист в Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов. Той коментира спора за държавния бюджет за следващата година и трябва ли да бъде удължаван старият, или да се внесе нова план-сметка за 2023 г.

По думите му депутатите трябва да поемат политическа отговорност. Богданов обясни, че рано или късно ще се стигне до бюджета. „Всичките страхове, че ние можем завинаги без нищо да пипаме от страх, че нещо можем да развалим – това е невъзможна задача”, категоричен е икономистът.

5-ЧАСОВ СПОР: Депутатите обсъждаха държавния бюджет за 2023 г. (ОБЗОР)

„Имаме над 17% инфлация. Това очевидно дава 19-20% ръст на приходите. Т.е. приходите растат заради инфлацията и заради това, че икономиката се развива относително добре през последната година, а правителството няма да може да харчи. Тогава ще имаме един парадокс, в който имаш пари в бюджета, но не можеш да дадеш нищо ново и взаимни обвинения между политиците в следващите месеци”, коментира още главният икономист в Института за пазарна икономика.

Според Лъчезар Богданов не е невъзможно да се внесе бюджет за следващата година с по-малко от 3% дефицит. За целта обаче се изисквал здрав разум.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.