Вижте кои са едни от най-известните забележителности в чешката столица

Прага – град, роден от приказките, място, обвито от мистерия и легенди. Със своята готическа архитектура, примесена с модерни стилове и кипяща от живот, Прага остава в историята като място на големи контрасти и един от най-красивите градове в Европа.

Между многото интересни и светли улици в историческата част на града, една малка уличка лежи, притисната между две сгради. Името ѝ е „Винарна чертовка” и е най-тясната улица на Прага. С ширина около 50 см, е аболютно възможно да я пропуснете по време на разходката си из града. Но ви съветваме да не го правите.

Улицата е известна с това, че много трудно двама души биха могли да се разминат. Поради тази причина е сложен пешеходен светофар в двата ѝ края, за да предупреждава хората от другата страна, че някой вече върви по нея.  

Прага - град обвит в красота и легенди (ВИДЕО)

Истината е, че тази улица всъщност не е създадена да бъде такава. В миналото е направена като място между сградите, през което да преминава пожарният маркуч, който да извежда водата от река Вълтава в помощ при гасенето на пожари.

От най-тясната улица се насочваме към една от най-красивите библиотека – не само в Прага, но и в целия свят.

Клементинумът е един от най-големите комплекси в Европа. Съчетава в себе си различни сгради сред които барковата библиотека, астрономическа кула и катедрала. Комплексът се намира непосредствено до Карлов мост в историческата част на Прага.

Разходка с електрически велосипед по маршрута "Алпийски кръг" (ВИДЕО)

Бароковата библиотека отваря врати за първи път през 1722 година, като част от йезуитския университет, който се е намирал в комплекса. На входа на библиотеката, сложена в специална кутия ни посреща Вишеградският кодекс – една от най-важните книги на Бохемия. Предполага се, че тя е написана през 11 век, като подарък за коронацията на чешкия крал Вратислав Втори. В себе си съдържа 108 пергамента, които разказват истории за коронации, но през църковни песнопения.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.