Двамата се обвиниха един друг за Нидерландското не

Темата „Шенген” сблъсъка двама бивши премиери– Бойко Борисов и Кирил Петков. От Враца Бойко Борисов върна лентата назад, когато е бил премиер.

„Преди 2 г., въпреки натиска, въпреки всичко - нулева миграция. Тогава съоръжението си вършеше работа. Идваха лидерите на Европа да гледат как България се е справила”, каза Борисов.

Без да споменава имена, лидерът на ГЕРБ направи връзка между решението на Нидерландия и служебните правителства и кабинета „Петков”.

„2 години безвремие, експерименти, тотален удар върху професионализма в МВР, само политически назначения и чистки довеждат дотам. И това, което казва премиерът на Холандия е абсолютна истина. В момента границата е разграден двор. И то не го казвам аз, казва го животът”, заяви Борисов.

Прочитът на „Продължаваме промяната” за нидерландското „не” е друг. Кирил Петков смята, че в основата на решението е фигурата на Борисов.

„Политиците в Европа му нямат доверие на Борисов. Те знаят в продължение на 10 г. какви шашми беше правил и докато има риск негово правителство да се върне, за съжаление, аз съм песимист, че ще бъдем пуснати в Шенген”, каза Петков. Той стигна и по-далеч. Вдигна завесата какво си е говорил с европейски лидери, докато е бил начело на държавата.

„За негово съжаление обаче аз също бях министър-председател и бях на масата с европейските лидери и няма да цитирам точния човек, който ми го е казал, но в директен разговор ми беше казано, че докато има риск г-н Борисов да се върне в управлението, шансът на България да влезе в Шенген е близко до нула”, каза Петков.

„Шенген” е и тема на среща утре в Министерския съвет по инициатива на премиера Гълъб Донев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook