„Ние не тръгваме от имената, а от задачите и целите, които си поставяме за управлението", подчерта председателят на ПГ на ПП

Шансът за съставяне на кабинет е много по-голям с втория мандат. Ако се стигне до трети мандат, възможността някой друг, освен "Демократична България", да консолидира подкрепа, освен ако няма някакви договорки - ми се струва малко вероятна. Това мнение изрази в студиото на „Здравей, България” председателят на ПГ на  „Продължаваме Промяната” Андрей Гюров.

„Ние не тръгваме от имената, а от задачите и целите, които си поставяме за управлението. Въпросът кой ще е премиер и кои ще са министрите е второстепенен, след като сме провели важните разговори. Искаме да избегнем срещите „на тъмно” на които политиците задоволяват собственото си его. Не сме осъждали точно този вариант – Надежда Йорданова да приеме мандата. За нас е важно първо да седнем на масата и да видим дали има политическа воля да бъде излъчен силен кабинет, който да може да свърши важни задачи за страната. Ако няма такава политическа воля, няма смисъл да говорим за имена и личности”, коментира той възможната подкрепа за втория мандат, ако се даде ключова номинация на политик от партньорската формация „Демократична България”.

По думите му ПП е изпратила писма към всички ПГ с цел да отвори една нова възможност за „правителство на надеждата”. „В крайна сметка видяхме, че ГЕРБ се провали. Минаха два месеца. Бяха предложени и правени консултации, но видяхме, че първата политическа сила не успя да консолидира подкрепа. Видяхме, че това не зависи от ПП. Вижда се, че в този парламент няма никаква подкрепа за управление с мандат на ГЕРБ”.

„Когато излъчим кабинет, в него ще има хора, които ще носят политическа отговорност. Безспорно те са професионалисти. Кабинетът ще бъде от хора, които са експерти в своята област, но ще могат да носят и политическа отговорност. Искаме да дадем шанс в този парламент да се излъчи редовно правителство, независимо от хоризонта на работа, който ще има, защото българските граждани го заслужават”, подчерта Гюров.

Според него с втория мандат е много по-голям шансът да се състави правителство. „В третия не е ясно кой ще бъде номиниран и какво ще стане”, посочи той.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.