Какви са първите политически коментари

Само ден след провала на първия мандат, преговорите по втория вече са в ход. „Продължаваме промяната” канят всички партии на среща. Те официално номинираха академик Николай Денков за премиер с техния мандат. Първите разговори вече се състояха - заедно на масата седнаха „Продължаваме Промяната”, БСП, „Демократична България” и „Български възход”.

А президентът обяви - ще даде достатъчно време за намиране на подкрепа за кабинет на Николай Денков. Така, както вече направи за първия мандат.

След неуспеха на първия мандат с номинация на професор, при втория се издига академик. И за двата мандата партиите заложиха на Николай.

Бившият министър на образованието в кабинета „Петков” си постави цел - да търси подкрепа от всички парламентарни групи по политики - като Шенген, Еврозоната и антикорупционното законодателство.

"Приех тази номинация с идеята, че трябва да потърсим съгласие за най-важните теми за българското общество. Трябва да се изгради редовно правителство и парламент, които работят за хората", каза кандидатът за премиер. За имена на министри било рано да се говори.

„След като бъде видяно каква подкрепа има, едва тогава може да говорим за състав на правителство”, каза Денков.

Сондажите за подкрепа започнаха с покана за Председателски съвет. От 7 партии се отзоваха 3 – „Демократична България”, бившият партньор БСП и новата формация в парламента „Български възход”.

„Смятаме, че има шанс този мандат да се реализира. Шансът е поне с една партия по-голям, отколкото при първия мандат”, заяви Асен Василев.

„Коалицията със сигурност ще бъде на малцинството, но разговорът по приоритетите ще е с всички партии”, обяви Кирил Петков. 

От ГЕРБ посрещнаха опитите за совалки по втория мандат с ясно послание. 

„Някои ги наричат шарлатани, други – аматьори,  смятате ли, че искаме да разговаряме с такива хора?”, попита Десислава Атанасова.

И припомни моменти от биографията на Денков.

„Г-н Николай Денков е бил заместник-министър в правителство на Бойко Борисов, служебен министър в правителство на Румен Радев и министър в правителство на Кирил Петков. Можем да говорим за модела „Борисов – Радев – Петков”, каза Атанасова.

„Аз никога не съм бил кадър на ГЕРБ. Влязох през 2014 г. в служебното правителство и си подадох оставка от правителството на Борисов”, каза Денков.

„Не” за Денков и кабинет на „Продължаваме промяната” дойде и от „Възраждане”.

„Оценяваме я като подигравка с НС. Този човек в момента, в който напусна системата на образованието предизвика мощна въздишка на облекчение”, каза Костадин Костадинов.

ДПС и БСП запазиха мълчание. А най-близкият партньор на „Продължаваме промяната” в момента – „Демократична България”, защити номинацията им. 

„На мен ми е интересно как те ще кажат: „Не искаме академик”. Това е човек с реален политически опит, който, на всичко отгоре, не е воювал с никого”, заяви Христо Иванов.

Десните не казаха дали и кои министерски постове биха поискали.

„Едва ли някой гледа на министерски постове като нещо привлекателно. Да не гледаме на това като на някакви мераци”, каза Иванов.

От „Български възход” бяха лаконични. Запитан дали ще подкрепи кандидатурата, Янев каза: „Нямам коментар на този етап, не. Всяка кандидатура е приемлива. Когато имаме разговори, като има какво да кажем, ще кажем. В момента нямаме”.

Академик Николай Денков призна, че е наясно с предизвикателството.

„Задачата е изключително трудна и ще направим каквото зависи от нас”, каза Денков.

Разговорите продължават и утре.

Президентът Румен Радев обяви, че няма да бърза с връчването на втория мандат.

„Чакам наистина ясно обосновани решения, да дойдат с мандат и кандидат за министър-председател и тогава мога да коментирам.

Първата политическа сила получи допълнително време в тази много фрагментирана политическа конфигурация за обмисляне и съставяне на кабинет. В тази ситуация е редно и втората политическа сила да получи някакво допълнително време, стига намеренията за съставяне на правителство да са искрени и това време да се използва както за правителство, така и за приемане на важни закони, а не за предизборна агитация”, заяви Румен Радев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.