Превенцията са актуализации на устройството и браузера, пачовете, които са вид дупки, които да се запълнят

Превенцията кибератаките са актуализации на устройството и браузера, пачовете, които са вид дупки, които да се запълнят. Бисквитките съдържат чувствителна информация. Чрез обикновена уязвимост каквато е кроссайт скриптинга, с едно кликване върху коментар, могат да изтекат всички бисквитки и сесии и да се даде достъп до акаунта. Това каза Атанас Благоев от Българска Асоциация на Сертифицираните Етични Хакери.

"Групата "Анонимните" казаха, че имат контрол върху камерите в Кремъл. Стана скандал, а любопитна беше датата на видеозаписите - 4 март, месец преди да се публикува съобщението. Това означава, че са имали достъп доста по-рано", припомни той. Според него е много трудно да се каже откъде точно идва хакерската атака, защото обикновено става дума за хиляди адреси.

Сайтът на Европейския парламент стана обект на хакерска атака (ВИДЕО)

Мирослав Стефанов пък споделя, че словреден софтуер се доставя най-често през имейл или чрез фишинг атаки. "На всеки 10 секунди се доставя криптовируса, чрез който се иска откуп. Над 70% от случаите е свързано с финансови искания. Първите няколко месеца кибератаките надскочиха с 42% тези от миналата година. Войната между Русия и Украйна е и онлайн. Групата, която атакува нас "Килнет", показа, че може да бъде много сериозна. Инструментите им за дидос атаки - когато не можем да достъпим определен сайт, показват, че по-сериозно трябва да се гледа на тях, освен това разширяват постоянно състава си", посочи той.
 
По думите му една от големите кибератаки е била срещу Български пощи. "На този етап не сме готови и подготвени за кибератаки, но това може да се промени, ако държавата организирано противодейства. Вероятно кибератаките ще бъдат подновени с по-голяма сила", прогнозира Стефанов.
 
Повече вижте във видеото.
 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.